pondělí 1. července 2019

Červen u vody a (nejen) na Kvočnách

Nové hřiště za barákem
1.6. Polsko. Na Den dětí domlouváme babičku na brzký ranní odjezd směr skály, malá není vůbec v kondici. Před devátou jsme u Bečky na Batorowku. Vzduch stojí, je vedro, nedrží to. If blbne ve Fénixovi a Paskudu, já v Direktu.
Paskud
Až zhruba po hodině dolézám ze stropu na šutr, první tři kroky nula. Tak, jak to vylezl Magnus a asi i Rambo to chápu, ale Jedrzej mi jasně říkal: z nástupu už jen chyty ve stropě, a že lehké, tak nevím... Každopádně nádhernej bouldr, jinak bych se na něj vyprdnul. Ještě zaběhnu na Samuraje, kromě z minula kroklého začátku nějak dovymyslím zbytek, ale chyty řežou až hrůza. Na závěr ještě zasedneme pod nové parádní 8A vlevo od Batoryho, klasická morfařina, až skoro vynucený první nízký těžký krok (hlavně že Jedrzej je kvůli tomu v Polsku na černém seznamu), potom dobrý, následně jeden hodně dlouhý náskok, který delší udělá staticky, dolez dobrý. Super stěnka, jinak dnes nejhorší podmínka tady.
Pěkné ajdo s "hate" názvem
8.6. Labák. Po týdnu parného počasí a příjemného oprášení desky a hrazdy jedeme zkusit oblíbený Bivak. Jedeme komplet, což je vždycky bonus. Bivak suchoučký jak dlouho ne, První dvě hodiny to i drží, ale to musím s Ivankou oběhnout všechny pavučiny a jeskyně v okolí.
Labáčeek
Už rozlez je dobrý, ale boule v Mourkovi jsou po zahřátí prstů dnes mimo. K nim a od nich vcelku na pohodu, Čerňák plus něco před dnes i přes vedro asi šestkrát, ale přes pálení prstů. If konečně pořádně pohnula Black Pornem, chtělo to doupravit program, zrychlit a vypnout hlavu. Postupně znovu přelézá Čerňák v hot podmínce a skoro i z dekrových lišt (tedy bez pěti kroků, které jdou dobře).
Čerňák

a snad finální

rodinná beta
Přesunuji se k Sundekrovi a podaří se mi dolézt Tiumena bez prvních pěti kroků, které dnes díky (doufám!) vedru nejdou. I tak super, další polotovar na motivaci. Doráží Magnus a Katty a po chvíli i bourák Lukáš Zerosů. Otepluje se ještě víc, prsty se začínají kroutit a všichni tu tak nějak brečíme. Pohodu kazí akorát Lukas, který dá nečekaně vynikající pokus v Sundekrovi s pádem z topu. Čumíme, neskutečná síla, super. Po třetí to balíme, u auta 26C, přejezd ke koupátku, které je nově udělané a je tu parádní voda. Letní skvělý den, zakončený zahradním ohýnkem.
9.6., 10.6. Kvočny. V neděli opět komplet jedeme k řece na Malou Skálu. Po cestě se stavíme na dvě hodiny na Zlaté vajco. Minule jsem ho jen omrknul, dnes je opět vedro, ale je tu stín a krokovat se dá. Během hodiny mám nějak odkrokováno. Pár kroků je těžkých a musím je řešit jinak než kluci. Ivča zkouší zatím bez prvních čtyřech kroků, hýbe se v tom pěkně. Parádní kroky v pevné skále a k tomu za barákem, Džangl opět zabodoval.
Odraz

a pumpa
  Druhý den mi to nedá a jedu na dvě hoďky poblbnout. Dnes je 26C, i tak se tu dá lézt, i když letně. Zkouším nejprve druhou půlku z díry, zlobí výměna v horním chytu, postupně přicházím na lepší a moc pěkné řešení - levá špička u ruky. Dlouhý poslední krok asi lepší s patou, druhá půlka je poladěná, nebo? Začátek mi jde dobře, ještě uberu dva tanečky nohama, dlouhý kříž asi s patou jako Džanglí. Paráda, je naladěno a připraveno na pokusy. Ještě zkouším protisměrku s výlezem do plotny, v plotně těžký dlouhý krok, který neudělám. Na závěr očistím nástup metr a půl vlevo, kroky nějak naznačím, už ale nemůžu a je to těžké, že by áplusko?
13.6., 14.6., 16.6., 17.6. Kvočny. Ve čtvrtek vyzvednu If, sbalíme krámy, lego, notebook a jedeme na odpoledne poblbnout na Kvočny. Je po dešti, prádelna, tuna komárů a klíšťat, repelent zůstal doma. Dlouho otálím s prvním ostrým pokusem v áčku, řeším kam dvě naše matice. Na druhý pokus dolézám do posledního kroku, prsty neskutečně pálí. Pauza, ještě zjistím, že do díry je jistější dát patu. Leze If, dnes zkouší opět z díry, vše funguje až na poslední hodně dlouhou pumpu. Odděleně jde, ale jakmile se ohřejí prsty a přidá se cokoliv, je to bez šance. Zkoušíme jako Magnus slez, jeden krok jí ale nejde. Dám ještě jeden dobrý pokus, ale opět dojíždím na pálení prstů na konci. Malou to tu moc neuchvátilo, tak to celkem rychle balíme.
Druhý den jedu opět na ranní. Vedro je, ale chvíli se dá hýbat. Komárů je naštěstí míň a hlavně mám repelent. Stihnu jeden pěkný pokus ve Vejceti s pádem opět na konci, prsty v téhle teplotě pálí jako čert. Včerejší nástup v prodlužce jde dobře, na stupeň rozdílu to ale nevypadá, čistím a posunuji se tedy více doleva. Vzniká docela pěkný sed, který přidá sedm osm kroků do nástupu ajda. Mám radost, pěkné kroky, které obtíží určitě pohnou. V kuse dolezu za začátek ajda, takže to půjde! Druhý den Magnus, urval nástupový chyt a že aplus by to mělo být určitě, tak uvidíme, co zas bude příště jinak.
Oblovka jako prase
 V neděle opět na místě. Teplota konečně trochu lepší, v plánu byl Bivak, bohužel malá nám dost neomaleně vystavila stopku. Dorážím sám až někdy po druhé hodině v předvoji, skála mírně ocáklá, ale po chvíli je celkem solidně (na léto). Po necelé hodince přelézám Zlaté vejce, chyty na konci dnes tolik nepálí
( https://www.youtube.com/watch?v=AHQyM1xgQ_A ). Krokově moc pěkný boulder! Volám Ivče, ať dorazí a jdu omrknout, co tu včera Magnus natropil. Urvaný chyt naštěstí nevadí, oživím kroky a dávám nečekaně dobrý pokus, kdy si bez matice netroufnu udělat dlouhý krok přes patu nahoru. Navíc mám dost nateklo. Doráží If, po rozlezu a včerejší desce jí to i tak jde dobře. Nejdříve vyřeší trochu lépe poslední dlouhou pumpu (přes patu), teprve potom přicházím na i pro mě jistější betu, na konci slézt níže. Oba rychle a snadněji krokujeme. Určitě lepší beta na vyšší teplotu. Nástup jde Ivče dnes výborně, zlobí krok ze stisku, ale i ten opakovaně udělá. Takže kroknuto a naladěno na pokusy! Já jdu po delší pauze na pokus z delší verze, ještě finálně upravím start oběma z levé díry, aby to bylo jasné. Prvním padám z kříže, druhým a dost unaveným pokusem dolézám až do finální nově vymyšlené sekvence na konci, kdy udělám chybu nohama. Jsem nadšený, parádní pumpovačka těsně za barákem, tohle baví. Jedu napřed pro malou k babičce, If ještě doladí detaily a hurá dom. Nakonec výborný letní poloden venku.
 Druhý den jsem rozsekanej, ale píše Magnus, že tam po osmé bude. Paráda, hodím malou do školky a jedu ho podpořit. Extra to nedrží, stihnu dát čtyři ostré pokusy, ale ani jednou neudělám asi klíčový stisk - spust před krokem do díry. Jak se ohřejí prsty na začátku, krok není pod kontrolou. Odděleně nahned, pak to i dolezu. Únava, kůže, podmínka, ale půjde to. Magnus dá dva pěkné pokusy, v jednom padá stejně jako já minule na bandy. Super boulder se vymyslel, těším se na příště.
21.6. Kvočny. Opět na místě, jsem tu po osmé. Teplota dobrá, těším se na trochu tření. Bohužel je stejně jako minule s Magnusem. Vlhko, prádelna, síla je, ale jak se ohřejí prsty, krok po kříži nejsem schopný udělat. Odděleně nahned třikrát. Dva pokusy, pak se naseru a celé to překopu. Také těžké a komplikované, ale méně závislé na ohřátých prstech. Daň za to, že to lezeme ve 25stupních (dnes bylo pravda 24). Ještě jeden zoufalý pokus novou betou, ale už to tam není, vedro, čas odjezdu pro malou do školky naštěstí ukončí mé dnešní trápení.
Drábky!

Drábky!
22.6., Kvočny. V sobotu opět, malá se těší k babičce a If zase na Vejce. Dnes je opět 24°C, ale je zataženo a hlavně fouká vítr. Jsem po včerejšku dost kantáre, If je hned hrrr, odpočatá, silná a chutná jí to. Na rozlez všechny kroky, zanedlouho pěkný ostráč, kdy padá až při přebírání horní díry. Progres!! Jdu se rozlézt, ješitně podřadím a padám v posledním těžším kroku. To bylo blízko. If další, kdy bohužel vypadne ve spustu. Opět já, nová beta pro crux zatím funguje a padám na sílu ve spustu na konci. If další pokus, pád v cruxu, deset minut pauza, crux klapne, výměna v díře nahoře také, spust, poslední těžký krok na konci a je to tam
( https://www.youtube.com/watch?v=N6HjCvYl0Zs )! Nečekaně rychlý přelez, síla je! Otepluje se, jdu na asi poslední ostrej, bohužel padám v cruxu. Deset minut pauza, přepudruju prsty, už můžu jen překvapit. Crux kupodivu vyjde, jsem v díře, mírné bandy, krok za patu také klapne, slez naštěstí fixnu, poslední krok s bližší nohou a je vylezeno ( https://www.youtube.com/watch?v=ydbfQ8GvzjU )! Nádherný pestrý silový bouldr, který bavil. V nižší teplotě to půjde určitě lépe, ale přišlo mi to těžší než Kompleksy duzy a třeba Mistr powerfull. If ještě zkusí nástup prodlužky, kroky jdou, že by hned příště pokusy? A co jako :)? Ještě zkusím finální kroky v protisměrce, ale to už jinde jsme. Výborný a nečekaný doubledoneden. T.
Dobře nabrat,

prokřížit,

přídrž, 

zamířit

a poslat.

Ve dvou na Kvočnách
23.6. Kvočny. Druhý den jedu sama, protože chci navázat na včerejšek dlouhou variantou Vajca, Divoké vlny. Jedu po včerejším přelezu, sice není kůže, ale je síla a hlavně nadšení. To opadá hned při rozpinku, vůbec mi to nedrží, nevím proč, vždyť je krásných 27°C ve stínu. Alespoň nalítám začátek, ten už mám vychytaný, musí to být lehké, přesné a nejlépe rychlé, což je u chameleonů problém. Nejtěžší krok do placky dnes neudělám, zbytek dolezu, chybí kousíček ochlazení a mohlo by to klapnout. Hakuna matata! If.
24.6. Žitava. V pondělí mi to nedá a jedu se vyvětrat na ranní do lesa za Žitavu. U auta před sedmou 12C, super! Bohužel u Pavučiny přes dvacet, ale sucho :). Hodinový rozlez tragédie, nedrží to, kouše to, staré tělo dělá vše pro to, aby nic nemuselo, natož se držet. Po hodince funguje i vyhřátý výlez a hlavně napojení ze stropu. Postupně udělám všechny kroky, ale dva nejtěžší není dnes šance spojit. Chvíli ještě poblbnu v traverzu, ale je to tortura. Dva kroky vůbec neudělám. A pekelné počasí teprve začíná...
28.6. Poreba, Kvočny. V pátek mám domluvenou ranní Porebu s Jedrzejem. Nebyl jsem tu od té doby, co místní správci Pravdy snížili dopadiště. Jsem tu před sedmou, Jedrzej už blbne ve střeše, je zataženo, příjemná teplota pod dvaceti stupni, dopadiště dle předpokladu dost na hovno. Těším se na Gejtu, bohužel nejsem schopný ani kloudně odkrokovat lištovací traverz. Teplota vzduchu dobrá, lezu v termotriku, ale skála vůbec nedrží, je extra suchá a nasálaná od slunce. Jedrzej dá dva solidní pokusy v Hvězdné relikvii, kdy končí v začátku traverzu. Přesunuji se k Polish, boule nedrží, ach jo.
Jedrzej dává poslední pokus, ani netočím, Relikvií proběhne nečekaně lehce, dlouhý odpočinek v nouhendu, krystaly mu fungují a nečekaně přelézá!
Dobrá kondice

a betonové špičky,

to je oč tu běží...
Čumím jak puk, dnes to nedrželo, uprostřed léta a taková pecka. Velká gratulace a respekt, ve 45letech se takhle dobře a v létě připravit a namotivovat, dobrý zážitek. Jeho motivaci speciálně tady docela chápu, asi nejlepší odpověď na všechny hejtery. Nedá mi to, půjčím si boty a jdu zkusit Relikvii. Jedrzejovi boty tady funguji parádně, několikrát přehopsám klíčovou pasáž, zlobí jen vývlaj. Nechám si poradit, ještě jdu o tři chyty dál a vývlaj je potom lehčí a méně silový. Paráda, tak tohle by šlo zkoušet i v létě, vypadá to na další zásilku do Frictionu.. A samozřejmě vyřešit kam matice, padat tu z výšky na klády po zádech je vážně o zdraví. Dnes super dopoledne plné zážitků a dojmů. T.
Ve Vesci na kuličkách
 Odpolední vystřídání, jedu poblbnout na Kvočny. Dnes potěšily pokusy v Divokých vlnách, i když nedržela placka, tak jsem spokojená. Budu čekat na ochlazení, nebo musím v práci domluvit brzkou ranní sešnu. Pět dobrých pokusů v tom vedru je docela úspěch, snad to brzy vylezu, i když teplota je žalostná. Děkuji za tento boulder za barákem, je naprosto skvělý! Létu zdar! If.
Dobrou s kobrou