pondělí 23. ledna 2017

Leden plný sněhu, lišt a (prvních) krůčků

  Bomba v novém roce, od druhého ledna navečer konečně chodíme!!! Malá se najednou prostě postavila a do deseti minut ušla první tři, čtyři, pět kroků. Vynikající, máme radost. Čekali jsme dlouho :D.
Konečně po vlastních!!!

Kůůůk
Od třetího ledna jsme trochu podřadili a nasadili (pro nás) tvrdší visy, poskoky a shyby na menších lištách, to vše s maximálně jedním dnem odpočinku.
Holky s holkama
Je to docela znát, i když jsme pořád unavení, ale zatím zdraví a bez následků. Možná i díky tomu se Ivče dost nepovedly poslední Makakácké závody. Chudák potom dostala kartáč, že jako takhle ne. Na olympiádu to už zkrátka nevypadá :D. A to ještě navíc druhý den lehce vylezla růžový a levý modrý, při další návštěvě i vytrvalostní modrý vpravo. To jsme si s sebou vzali i lano, poprvé v životě na Makaku. Na rozlez Mlejnisovo 6c+ Kalymnos padlo s bandama, Jendovo žluté 7a+ už ne, bandasky málem explodovaly a já málem zkolaboval. If dala suše Vildovu Černou mambu s jedním desetiminutovým odsedem. Na závěr už nešlo nic, Vildova 6C Rychlovka odolala oběma. Jinak závodní bouldry z mého subjektivního veteránského pohledu nejméně povedené. Opět délka VELKÁ výhoda, nesmyslně těžké nahoře, velká madla a struktury vadící jiným bouldrům. Samozřejmě nic ve zlém, i tak velký respekt a dík oběma stavěčům.
  Ven jsme se dostali až někdy ve středu v polovině měsíce. Magnus nás navnadil na Sasko, dopředu domluvené hlídání, vyrážíme už v půl osmé ráno celí nadržení. První zastávka Krieg, který jsme ze špatného parkoviště během hodiny ani náhodou nenašli. Druhá zastávka Powerwand. I přes GPS v telefonu, několikeré volání Magnusovi, čtyřhodinové bloudění, brodění v hlubokém sněhu, nadávání, bezmoci, pálení kolenou, to vše s plnou náloži na zádech, NIC. Prostě nic, jen sníh, závěje, nahoru dolu, zoufalost. Alespoň jsme našli hnusně vysekanej Orion a docela pěkné ajdo nad ním. Na zpáteční cestě jsme na druhý pokus konečně našli hodně parádní Krieg, Putina a komplet vytesaný kolmice za ním.
Dlouhý tahy, žádný nohy...
Hrozný výlet plný bolesti, utrpení, ponížení a - bez lezení. Ach jo.
Konečně lezení venku...
  Druhý den alespoň slušná sešna doma a v sobotu razím opět do Saska, tentokrát se Zákořem a Magnusem na místě činu. Ten nám během minuty ukazuje, že dotyčná stěna je tři minuty od hlavní cesty (kde jsme tři dny před tím půl dne kroužili). Bouldry vypadají parádně, tedy až na několik absolutně zbytečných, nesmyslně hulvátsky vysekaných chytů - děr.
Zátiší se Zákořem
Proboha proč, navíc by to mnohdy šlo i bez nich? Dost úlet a prasečina. Nicméně kroky vypadají pěkně a tak hned jdeme zkoušet pěkné vytrvalostní ajdo. Ladím program podle videa, kroky jdou, ale všechny jsou dost silové a je jich hodně (cca 22). Pak Zákoř vymyslí nechat nohy dole, což začátek docela ulehčí. Dáváme pěkné pokusy, ale dojedeme vždy na zmrzlé prsty a nefunkční tělo v poměrně ostrém nechutně vysekaném sedmáčku na konci. Já ještě alespoň vylezu přímé cejdo a unavení a zmrzlí balíme
( https://www.youtube.com/watch?v=f1q0IRbg9tI ). Ještě že jsme nevylezli to áčko, doma koukám na Gulag a spodní stěnka se může použít jen na první čtyři (?) kroky, pak už ZÁKAZ. Dost nelogický a hodně velká chujovina - proboha proč? Nateče jen o trochu víc... Hold Sasko a místní rules. Na cestě zpátky ještě vyběhneme ke Kriegu a zkouším první klíčový krok v ajdu vpravo. Moc nechybí, ale vršek je stejně pod sněhem. Super boulder, tohle se poleze.
Krieg direct
V neděli nadlouho poslední hlídání, a tak valíme na Sever. If volí Sněžník, Zákoř tam byl v týdnu a že prý 12 stupňů na slunci a pohoda. Je krásně jasno, ale bohužel hodně fičí a je zima. Zima, nechutná vlezlá zima. If chudák nadržená, namotivovaná, připravená na pohodu na sluníčku. Po brodění zavrhujeme Tělocvičnu a jdeme omrknout Tortilu.
Soustředění před torturou
Po hodinovém rozlezu se If prokousává bolestivými chyty, největší problém dělá našroubování správného prstu do úzké absolutně přírodní ( :D ) ) dírky a psychokrok do levé přídrže.
Úplně přírodní dírka
Další a horší problém je příšerná zima, necítí co drží. Po půlhodince je i tak překvapivě zkrokováno a jde se na pokusy. Dvakrát skoro doskočí levou přídrž, kde už je téměř vylezeno, ale bohužel krvavý prst a podmínka dnes byly proti. I tak za mě velká radost a pýcha, trénink snad je znát, alespoň u If. Totálně promrzlí ještě přejíždíme do Bahry.
Úprk z ráje
Starbug 1 byla hodně špatná volba, tohle nikdy nevylezu. Ještě se jdeme doskákat do Heelu, dobré náznaky, ale tělo a prsty v té zimě prostě nefungují. If  ještě skoro vyleze klasiku Fuck, ale už není z čeho brát. Když v poslední době vidím, jak jsou ti klucí mladí vopálení schopní v téhle kose fungovat a přelézat těžké věci, nechápu vůbec nic. Asi je to dáno věkem, asi je to všechno už dávno jinde. No nic, jedeme dál, snad bude líp. T.

pondělí 2. ledna 2017

Polsko 29.12. a 1.1.


Medvěd lední hradecký
Po návratu z Havířova chceme jet ven a vyvětrat zdecimovaná obalená těla.
Rybí dům - pecka!!!
Volba padá na Labák, ale těsně před odjezdem volá naštěstí Čermy, že Sever špatný, inverze, šeď a tak valíme směr Polsko. Zákoř už zde operuje a hlásí sluníčko a podmínku na Nadstachu, není co řešit.
Panoramata
Kluci už hodinu lezou, tak se připojujeme k vláčku. Zkouším nejdřív druhou půlku, postupně se novou betou probíjím k těm správným krystalům a na závěr dne na zapamatování na haluz, a i tak s rezervou přelézám ( https://www.youtube.com/watch?v=dhTrfDF4Ts0 ). Vršek tedy výrazně zlehknul, což se dnes nedá říct o první části (Progres). Zejména pravé chyty nedrží, jsou jako namydlené. Při tom lehce nad nulou, sucho (?). If se připojuje a jde jí to pěkně. První dva kroky celkem lehce, psycho třetí krok postupně ladí z několika nohou a nevypadá to vůbec marně. Mně to jde o poznání hůř, že by vánoční forma? Už skoro za tmy přicházíme na lepší vyřešení prvních dvou kroků (každý jinak) a to dává (snad) větší šanci na úspěch někdy příště.
Takhle se dělá kvalitní fotka
Ale kdy a v jakém počasí to tady bude lépe držet?
 No jel jsem to vyzkoušet hned na Nový rok. Bafík v těchto dnech diktuje a udržuje povadlou psychiku alespoň v trochu vyšší rovině, navíc že to teď prý lepí a stačí mít jen jednu zdravou nohu. Nebo kalí vodu a čerpá z mladického drajvu, extra silných prstů a v neposlední řadě výšky vzrostlého topolu? V Jablonci minus osm, v Haráči minus deset, na Sokolíkách minus tři (dopoledne). Dnes je nás šest, nejlíp to jde Magnusovi, který po posunutí nohy o 1cm přelézá Progres a po chvíli i prodloužení. Chyty drží lépe, než minule, ale žádná revoluce se bohužel po dvou dnech restu nekoná. U nové bety moc nejde druhý krok a na původní není kůže, síla, ani podmínka. Ach jo. Přejíždíme ještě vyzkoušet pěkný šutr přímo v Jelení Goře, matroš trochu ostřejší, ale pořád to jde. Směry a kroky pěkné, mistr Kadej se opět vyřádil. Bohužel spára je mokrá,vrháme se tedy na levou část, kde se už skoro za tmy podaří Oči vážky, super lezení po chytech s vysokým dolezem ( https://www.youtube.com/watch?v=8sMLU5y3fzM ).
Na Ivču je zima a tak doma nezahálela a dala slušný trénink doma se závěrečnou hodinovkou na liště a novým osobáčkem 260shybů (údajně :)). T.