pondělí 27. června 2016

Tanvald 27.6.

Dnes jsem nechal holky doma a vyrazil odpoledne do Tanvaldu. Od Jablonce prší a na místě je víc mokro než včera, kdy jsme sem zajeli na houby, borůvky a zalepit odlomený stup. Naštěstí je mokrý jen jeden chyt a výlez, tak aspoň vyzkouším, jak drží sika. Vypadá to dobře, i když pata začne držet a tělo fungovat až po půlhodince. Jdu na pokusy a asi za hoďku je vylezeno.
Tak tedy : Nevěřit je hřích - nástup jako Odchod z Inferna, druhý krok (povinně) levou do díry, dolez po stejných chytech jako Inferno ( https://www.youtube.com/watch?v=qbdsN1Am0wk ). Pro mě krokově nejhezčí bouldr tady, klasifikace cca 8A (možná A/A+, míň snad ne...). Není tu vyloženě těžký krok, délka asi výhoda, pro siláky softový. Ještě zkouším variantu doprava : dostat se oběma rukama do madel vpravo, udržet těžký vývlaj a skok nahoru. Takto asi těžší než doleva, ale s další variantou ještě počkám. Dá se také odbočit až v chytě na hraně, ale to už nic nepřidá. Bohužel opět odlamuji důležitý stup, opět lepím, tak snad vydrží. Dost se do něj patou tlačí - brzdí (víc než doleva).
Kdyby někdo v dohledné době zkoušel a urval, nechť uvede do původního stavu.
Díky. T.


pátek 24. června 2016

Nechutný Bor 20-21.6

Předpověď je dobrá, vypadá to na poslední chladnější dny a tak zavelím k odletu. Kozlík psal, že se o víkendu dalo, ale asi má tu hranici, kdy raději nebýt doma, jinde...
Přijíždíme přesně v poledne, 19 stupňů a obrovská kaluž na parkovišti. To tu ještě nebylo.
No zkrátím to, tragedie, If se snaží zabrat v mokrém Geseru a víc než vlhké Báře, Raiden, House, Hypermax, vše totál pod vodou, jediné, co je opravdu suché, jsou boule dole pod pasekou.
S nadějí, že je to jen cejdo a že to předrtím silou naběhnu do Mravkolva : po dvou hodinách na slunci konečně naladím a sázím pokusy. Totální tortura, boule nedrží, levé lýtko sedřené, třikrát padám na konci úplně vyšťavenej. Papa čísla, tohle je oldschool klasik true a hlavně blbost tady vůbec být. Dobelháme se k autu, jediná malá Ivča ožila v pohodě dodávky u Včelích medvědů. Po hrozné úplňkové noci s bzučícím kamarádem nás probudí velmi teplé ráno. Vše je víc vlhké a nedržící než včera, takže jediná suchá destinace je opět dole. Slunce svítí hned od rána, 23stupňů, pokusy marné, tak snad alespoň konečně pochopím Kyselinu a rychle mizíme k autu a domů. Shodli jsme se, že než toto, tak raději nelézt vůbec. Doma je doma. Snad bude líp... T.



pondělí 20. června 2016

19.6 Tanvald

Od minulého Boru stálo počasí za prd a tak jsme aspoň dvakrát zablbli v Makaku, navštívili OCÚN house, nafasovali pár věcí a celý natěšení na skálu vyrazili alespoň do Tanvaldu. If je dnes nějaká píchlá a tak ze začátku alespoň (snad) naladila výlez cejda na Concordii a jdeme na Inferno. Já jsem si tam vymyslel nový projekt : zatím z nástupu cépluska levou do díry a pak už stejně. Kromě prvního kroku tam je až do výlezu vše jinak, silovka po dobrých chytech, patičky a kousavá díra. Za mě vynikající kroky. Boulder jsem vylezl cca před 14dny v dešti, ale použil jsem už v lehkým jeden chyt, který se jinak nebere ( https://www.youtube.com/watch?v=DAFfj_vQVVE ). Takhle to bylo odhadem Ajdo ( délka opět velká výhoda).
Mezitím jedna návštěva bez úspěchu, bylo vedro, akorát jsem si rozerval ukazovák. Dnes byl plán jasný, ale... V prvním ostrém pokusu jsem dole urval důležitý stup, pak následovalo pár nálezů, než jsem našel správný (těžší) nohosled a dal pauzu.
Mezitím If chytla druhý dech a začala ladit Odchod z Inferna.
S její výškou docela mela. Vše jinak, všude roztažená, spousta mezikroků. Po čase zdomácněla a kromě jednoho kroku slušně naladila. Nejtěžší pro ni bude (tak jako pro nás) udržet kyv, ale ne z pravé paty, ale ze špičky. Několik mezikroků a asi nejtěžší sekvence, co kdy dělala. No uvidíme.
Já jdu mezitím na přelezový pokus, odpočinek je znát, zkousnu bolest v dírce, nakopnu levou patu a věřím, že je vylezeno. Bohužel stup nevydržel a je po nadějích. Pro dnešek balíme a odcházíme s hlavou sklopenou.
Ještě volám Vaškovi, bude se lepit, hra nekončí...T.

středa 15. června 2016

Fixius 12.6.

If není na rozdíl ode mě rozsekaná z Boru, věku a sekání a po motivačním shlédnutí svěťáku ve Vailu a dopolední domácí sešn na balknách chce ještě zkusit těžké kroky. Vzhledem k pokročilé hodině volíme Fixius kousek za barákem. Je teplo i na příjemnější chyty, ale mlčím a jedeme. Dnes jsem za řidiče, chytače a nosiče vody. Fixius je bouldr, který jako první s námi vylezl Martin totálně mokrý a zašlemený. Později se našla o něco lepší beta. Právě probíhá debata o obtížnosti a logičnosti tohoto směru mezi mladými dlouhány, takže se bavíme a uvidíme, co z toho nakonec vyleze. If postupně ladí kroky. První krok v jejím podání bude limitní nálet, poté psycho spust do pravé ruky a paty z úkřižování a potom to snad s trochou štěstí doleze. Pokud se tedy nezasekne ve výlezu jako dnes, kdy visela zabodlá na žebrech a oblečení a v záchvatu smíchu nemohla ani nahoru ani dolů. Takže opět velká výhoda pro delší lidi. Klasifikace je velmi relativní pojem. Je teplo, krystaly řežou a nedrží, pro dnešek stačilo. Šance tu je, uvidíme... T.

úterý 14. června 2016

Bor 9-10.6.

Již potřetí vyrážíme komplet i s malou Ivčou přes noc. Volba padá na Bor.
Před 14 dny jsme sem utekli z vlhké Solné díry. 
I přes hroznou podmínku, teplo a bezvětří, se If podařilo přelézt první osmáčko, i když docela grc.
Bongo bongo je problém o prvním kroku, nejprve je potřeba se odlepit od země, poté zaměřit a trefit malou oblou lištu, tu udržet a dál už je vylezeno (If tu spadla ještě dvakrát). 
Nyní je předpověď slibná. Dorážíme ve čtvrtek kolem druhé hodiny a plán je takový, že dnes poleze spíš If a to rovnou Raidena, pěknou lištovačku po hodně malých oblejších. Po zahřátí postupně ladí kroky a hýbe se v tom slušně, největší problém jí dělá první delší silový krok. Já nevydržím a přidávám se s tím, že pomůžu naladit první krok a zkusím, jak berou lišty. Po deseti minutách dolézám do posledního kroku, který jsem si nevyzkoušel. Další pokus nedávám, hrozí protržení pravého ukazováku hned na začátku výjezdu. If ještě chvíli ladí, ale otepluje se a už to moc nedrží. Přesunujeme se k dávnému restu. Hypermax je o třetím kroku-skoku do dobré oblé hrany, tu udržet a je vylezeno. Zkoušel jsem ho neúspěšně už několikrát v dávné době. Po zopakování začínám dávat pokusy a cítím, že by to mohlo jít rychle, ale pořád je něco špatně. Buď tečuji matici, nebo strom, přeletím hranu, když skáču bez matice, trefuji prdelí kámen z asi metrové výšky. Po zhruba dvaceti pokusech, kdy postupně měním odrazovou nohu a doskokový chyt to vzdávám. Jsem úplně vyházený a potupně odcházím. If se šetří na Raidena, ale ten už vůbec nedrží. Já ještě shořím ve vyhřátém Vysněném jobu a mizíme k autu. Ráno nás probudí teplo a stojící vzduch a tak If mění plány a jde zkusit Hvězdici a Květ moře. Po rozlezu u Adrfitnesu a mírné úpravě nástupu (tak, aby i menší člověk mohl nastoupit ze sedu) zjišťuje, že neudělá rozpažku ve Hvězdici a po pěti minutách suše přelézá Květ moře (https://www.youtube.com/watch?v=JE5_AZxr-l8). Poté se přesunujeme k Housovi, kde zkouším krátkého Dolittla (https://www.youtube.com/watch?v=oLkT3bigMf8). Po marných pěti minutách přicházím, jak na to a dvakrát přelézám. If to moc nejde a tak se přes vyhřáté boule Shortcutu-attacku přesouváme opět k Hypermaxu. Tady po asi deseti pokusech bez síly opět zapláču. Další zastávka je pod pasekou, kde na nás čekají boule bez tření a miliarda mravenců. Tady zjišťuji, že v Kyselině mravenčí se nic nezměnilo a že dlouhý Mravkolev je stále seriozní cejdo (. If mezitím ladí Tíži, sprostě nadává Martinovi v jednokrokovém 7A+ a později i mně za dobrý tip v podobě Hemenexu. Jsme hotoví a tak rychle stoupáme směrem k autu. Po cestě se ještě zastavujeme u Gesera, kde se If parádně dohýbe a v podstatě naladí program na příště (snad). Přebalíme auto a ještě večer mizíme přes objížďky domů.
Bor je zábavný. Lezení tady v létě pro mě znamená přepnout hlavu, zapomenout na čísla a snažit se vylézt, co se dá. Rozdíl mezi soft a hard tady může být 5stupňů, nebo 5m/s.
Každopádně Martin tu někdy před osmi lety dost předběhl dobu a na tom se ani po letech nic nemění.
Bouldry jako Střelný prach, Kyselina mravenčí, Drž hubu a krok, Ho Chi minova pomsta, Equilibrum edge a další jsou zkrátka nadčasové úlety. T.
Bongo v kabeli